Toate Aplicatii

S.A.M. Kuchler Electronics: Alternativa la folia alimentara din plastic

SamPak reprezinta revolutia internationala in domeniul delicateselor. © S.A.M. Kuchler Electronics © S.A.M. Kuchler Electronics

# APLICATII | Arata ca plasticul, insa este din lemn. Bio-SamPak® este primul ambalaj alimentar pentru mezeluri si branzeturi din materie prima regenerabila si astfel biodegradabil. A fost dezvoltat de compania S.A.M. Kuchler din Klagenfurt, Germania.

Daca se continua in acelasi ritm ca pana acum, este posibil ca in anul 2050 sa avem in mari si oceane mai mult plastic decat pesti. Din fericire, insa, in intreaga lume a inceput tendinta de inversare, spre actiuni constiente din punct de vedere a protectiei mediului. Acum si ambalajul din plastic pentru mezeluri si branzeturi se poate revolutiona, asa cum spune seful companiei, Constantin Kuchler: „Astfel avem pentru prima data in comertul alimentar o alternativa la plastic, cu acelasi standard de igiena si valabilitate.” Este vorba despre o folie biodegradabila, care se poate arunca in compost si care ofera totusi „confortul” plasticului. Noua folie Bio-SamPak ofera o bariera impotriva oxigenului si a grasimilor, precum si pastrarea aromei si este rezistenta la ulei si grasimi. In plus, pe folie se poate tipari si este rezistenta la arome agresive. De asemenea, nu se foloseste ingineria genetica si nu se utilizeaza teren arabil pentru productie, ci plantatii speciale de arbori.

Proaspat ambalat

Folia bio nu este de fapt activitatea principala a S.A.M. Kuchler Electronics. S.A.M. este prescurtarea de la „sine auxilio manus”, adica fara ajutorul mainii. Kuchler Electronics este de multi ani expert pentru masini automate de taiat mezeluri. Tehnologia inventata de catre fondatorul companiei, Fritz Kuchler in anii 1960, este extrem de complexa astazi. Constantin Kuchler: „Masinile pot fi operate cu ajutorul tabletelor, exista ecrane touch pentru supermarketuri, pe care clientii le pot folosi la comanda. In timp ce clientul isi ia alte produse, comanda se pregateste complet automat, el primind mezelul sau branza ambalate proaspat si etichetate cu pret. Salamul poate fi ambalat, de asemenea, individual in mai multe straturi. Deschizi primul strat, scoti salamul, iar restul ramane ambalat etans si astfel proaspat.

Patent european

SamPak este o revolutie internationala in domeniul ambalajelor de delicatese. Dezvoltarea a durat ani de zile, iar un departament de cercetare dedicat din Klagenfurt se ocupa de inovatii, precul aceasta folie bio. Constantin Kuchler: „A fost un efort destul de mare, dar acum functioneaza.” Inovatia este patentata la nivel european si exista un mare interes la nivel mondial. Valentina Kuchler: „In principiu este importante pentru mine sa subliniez ca plasticul clasic nu este rau! Dimpotriva. Avem nevoie de plastic si in cel mai bun caz este reciclabil. Pana in prezent, masinile noastre au functionat cu ambalaje clasice din plastic, pe care insa le-am optimizat astfel incat sa folosim cu aproximativ 60% mai putin material decat ambalajul conventional pentru mezeluri. Dar ne-am uitat si la materile alternative. Noul ambalaj este biodegradabil si fabricat din materie prima regenerabila.”

Ca prin magie

Spiritul inventiv al Kuchler Electronics porneste de la fondatorul Fritz Kuchler, tatal actualilor directori ai companiei, Constantin si Valentina. Fondatorul a solicitat mai mult de 500 de brevete si la început a fost ridiculizat pentru ideea sa de masina de taiat automat. Astazi acestea sunt de mult de baza in supermarketuri. Dar se face un pas si mai departe, spune Valentina Kuchler, care conduce compania impreuna cu fratele ei, in a doua generatie: „Exista masini de taiat unde trebuie doar sa introduceti cat ar trebui sa taiati. Se pune batonul de salam, se apasa un buton si apoi acesta este taiat, ambalat si sigilat. Atunci este foarte proaspat ambalat, nu ca produsele preambalate care sunt fabricate industrial si oferite in supermarketuri."

INFORMATII SUPLIMENTARE: Bio-SamPak®

 

( )