Toate Aplicatii

Gradina de iarna, oaza de relaxare de acasa

Feronerie pentru profile din aluminiu ©Master

# APLICATII | Un proverb romanesc spune, sa iti faci vara sanie si iarna car. Casele noastre au devenit in acesti ani centrul vietii noastre sociale si vor continua sa fie zona in care ne simtim in siguranta. Fie ca doriti sa creati un spatiu de locuit suplimentar, o camera pentru familie sau pentru birou, gradina de iarna este solutia perfecta.

Transformarile care s-au prefigurat si au inceput sa modifice spatiile de locuit, au linii comune:

  • Limitele estompate – spatii fara granite, care ne satisfac nevoia de confort
  • Multifunctionalitatea si spatiile comune – utilizarea incaperilor pentru mai multe scopuri: bucataria ca living, livingul ca birou
  • Sezonalitatea in decorare – redescoperirea decorarii interioare cu ajutorul elementelor din cele patru anotimpuri
  • Viata conectata – casa inteligenta si comunicarea virtuala

Astfel, gradina de iarna este unul din elementele ce se bucura de o tot mai mare popularitate si la noi. Inainte de a construi o astfel de incapere, denumita si „sunroom”, aceasta trebuie bine planificata de catre arhitect si constructor.

Va recomandam sa aveti in vedere urmatoarele puncte, atunci cand va hotarati asupra detaliilor:

1. Autorizatie de constructie

Vorbiti cu arhitectul si constructorul asupra necesitatii autorizatiei de constructie, cu privire la modificarile ce se fac asupra fatadei, spatiului locativ si proiectului casei. Poate va fi necesara eliminarea sau adaugarea de pereti.

2. Spatiu incalzit sau nu

In functie de constructie si echipare, gradina de iarna este o camera incalzita, ce poate fi utilizata pe tot parcursul anului – de exemplu, pentru petrecerea timpului in familie sau chiar pentru protejarea/”adapostirea” pe perioada iernii a plantelor in ghiveci. „Sunroom”/ Aceasta, chiar daca este partial sau deloc incalzita, in functie de pozitionare si de soarele de iarna, poate deveni utilizabila si in lunile reci.

De asemenea, in functie de profilele folosite (cu sau fara rupere termica) si in functie de sticla aleasa, izolatia se realizeaza mai bine sau mai superficial.

3. Modelul constructiei

Gradina de iarna se poate personaliza in functie de destinatia spatiului si de stilul casei.

Aceasta poate fi cu un design simplu dreptunghiular, pur si simplu atasata la casa, fiind si cea mai simpla si mai ieftina solutie.

Urmeaza apoi modele poligonale, in stil american, ce amintesc de vechile pavilioane, ce se potrivesc caselor cu un stil clasic. In acest caz insa, din cauza multitudinii de unghiuri utilizarea spatiului nu este optima. La acest model, lumina este reflectata mai putin datorita faptului ca intotdeauna atinge o suprafata la un unghi relativ obtuz, astfel incat stocarea de lumina si de caldura este mai ieftina. Tot odata, raportul dintre volumul de aer si suprafata exterioara devine mai favorabil cu cat planul la sol se apropie de forma circulara, astfel incat, in sezonul rece, aceasta gradina de iarna nu se raceste asa repede.

Gradina de iarna pe colt este cea mai costisitoare insa, probabil cea mai spectaculoasa. Constructia acoperisului este complexa si este necesara mai multa sticla pentru aceeasi suprafata. De asemenea, trebuie calculata bine structura. Avantajele evidente ale acestui tip de constructie sunt vederea panoramica de 270 de grade asupra gradinii si, in functie de orientare, razele soarelui pe toata durata zilei.

Mai nou au aparut si modelele detasate de case, ca o anexa independenta, de sine statatoare.

4. Materialul pentru profile

In functie de cerinte, design si preferinte, constructia poate fi realizata din mai multe tipuri de materiale.

Materialul traditional este lemnul stratificat. Avantajul lemnului este rezistenta la sarcini mari si capacitatea de izolare. Lemnul insa nu este atat de rezistent la intemperii ca alte profile. De asemenea, nu este potrivit pentru un spatiu plin cu plante, care duc la o umiditate ridicata.

Profilele din aluminiu permit realizarea de suprafete mari de sticla, deoarece metalul este usor si stabil, iar datorita faptului ca acest material nu rugineste, nu este nevoie de un strat protector. Oricine opteaza pentru o gradina de iarna din aluminiu, va gasi pe piata solutii bine concepute.

Cel mai mare avantaj al profilelor PVC este pretul mic - miezul de otel fiind mai usor de prelucrat. Aceste profile insa, nu se pot utiliza pentru suprafete vitrate mari iar  modificarea aspectului materialulul din PVC de-a lungul anului, este de luat in considerare.

5. Pardoseala

Urmatorul punct de planificat este pardoseala. Aceasta poate fi din lemn pentru a aduce sentimentul de caldura si confort, dar avand in vedere ca este un spatiu de legatura cu exteriorul, mai practica este pardoseala din gresie sau pavaj, ce este si mai usor de intretinut.

6. Varianta: gradina de iarna pe acoperis

Un nou trend este de a construi o gradina de iarna pe acoperisul terasat sau, de ce nu, o idee pentru blocuri. De aici, puteti privi direct spre cer sau, aveti o perspectiva spectaculoasa asupra orasului ori a peisajului.

Prin urmare, gradina de iarna va aduce un sentiment de concediu acasa si va ofera un spatiu suplimentar pentru relaxare sau chiar homeoffice.

Schachermayer va ofera sisteme de feronerie pentru profile din aluminiu si PVC, pentru realizarea solutiilor individualizate. Consultantii nostri tehnici si de vanzari va ofera cele mai bune variante pentru a realiza orice proiect.

CATALOG WEB: gasiti in catalog produsele de feronerie pentru aluminiu MASTER

( )