Toate Impuls

Cum iluminam optim bucataria

Spoturi LED Orbit in moblier de living, stil industrial. ©Domus Line

#IMPULS | Inainte, bucataria era locul in care se pregatea mancarea. Astazi, lucrurile s-au schimbat. Bucataria devine de multe ori inima casei. Aici se mananca, se discuta, se petrece timp impreuna, astfel incat, aceasta trebuie sa fie practica, functionala, comoda si, in acelasi timp, imbietoare.

Prin urmare, la planificarea bucatariei trebuie sa ne gandim la toate aceste aspecte, iar iluminarea este cea care intregeste atmosfera si care ne da o stare de bine.

Spoturi LED, benzi LED, corpuri de iluminat aplicate sau pendule, iluminarea blatului de lucru – cine incepe planificarea bucatariei poate fi rapid coplesit de varietatea larga de lumini, insa fiecare corp de iluminat are rolul sau.

O bucatarie moderna este amenjata in mai multe zone. Pe de o parte avem zona de lucru, de pregatire a mancarii, iar pe de alta parte zona de luat masa. De aceea avem si moduri diferite de iluminare a acestor zone. Un singur corp de iluminat nu ajunge pentru a face fata tuturor activitatilor.

Iluminarea principala

In primul rand planificam corpul de iluminat principal, care este aplicat sau incastrat in tavan. Important este sa ne gandim si la intretinerea corpurilor de iluminat, pentru ca invariabil, cu toate ca avem hota care aspira particulele din aer, se depun totusi, resturi de grasimi si praf. De aceea se elimina din start abajururi din material textil si se recomanda spoturi aplicate sau incastrate.

Corpurile de iluminat din tavan ce au o arie de acoperire mare si eventual se lasa si orientate spre punctele de interes, nu sunt doar practice ci si ideale. Recomandarea specialistilor este de a folosi lampi cu o putere de iluminare de 300 lumeni/mp. De exemplu, daca avem o bucatarie de 10 mp, atunci ideal este sa avem o sursa de lumina de 3000 lumeni. In ceea ce priveste culoarea luminii, albul cald ne da senzatia de bine.

Spoturi si benzi LED pentru blatul de lucru din bucatarie

Ornarea biscuitilor de Craciun, dezosarea pestelui – aceste activitati cer precizie si vizibilitate excelenta. Astfel, cerinta pentru iluminarea blatului de bucatarie, este de 500 lumeni/mp.

De asemenea, este important sa nu avem umbra pe blatul de lucru. De aceea, spoturile sau banda LED se folosesc pentru iluminarea de sus, iar culoarea luminii, pentru a nu denatura culorile alimentelor, trebuie sa fie neutra.

Pentru cei ce au spatii generoase in bucatarie, se poate renunta la corpurile de mobilier suspendate, sporind senzatia de spatiu. Aici se pot amplasa pendule la o distanta de 70-80 cm fata de blatul de lucru.

Iluminarea mesei

La masa ne dorim o atmosfera placuta, o lumina calda si, de ce nu, posibilitatea de variatie a intensitatii. Aici putem alege unul sau mai multe pendule, ce se vor amplasa  la o distanta de circa 60-70 cm de blatul mesei. In functie de forma mesei se aleg si pendulele: pentru o masa rotunda sau patrata alegem un corp de iluminat rotund, iar pentru o masa dreptunghiulara alegem un corp mai lung sau mai multe pendule mai mici.

Si aici, fluxul luminos recomandat este acelasi ca si la corpul de iluminat din tavan, si anume 300 lumeni/mp.

Iluminare ambientala in bucatarie

Mici veioze amplasate pe masa, pervaz sau chiar blatul de lucru, asigura o lumina difuza, care intregesc atmosfera placuta si calda. Aceasta atmosfera ne aduce familia impreuna pentru clipe minunate petrecute impreuna.

Lumina pentru insula de bucatarie

Daca va doriti o insula de bucatarie, atunci si aceasta trebuie sa fie bine luminata. Acest lucru se poate face cu o hota cu LED-uri integrate, sau se pot folosi spoturi in tavan sau pendule. Important este sa se respecte distanta luminilor directionate spre blat, de cca. 50 de cm, pentru a evita efectul de orbire.

Smart Kitchen

Daca va place ideea de Smart Living si Internet of Things, atunci este recomandabil sa integrati si iluminatul in retea. Puteti controla apoi toate corpurile de iluminat prin intermediul aplicatiei si puteti face setarile preferate pentru anumite activitati sau pentru anumite perioade ale zilei.

 

Rezumat

  • corp de iluminat principal - 300 lm/mp - lumina calda
  • spoturi sau benzi LED pentru blatul de lucru - 500 lm/mp - lumina neutra
  • pendul pentru masa la 60-70 cm - 300 lm/mp - lumina calda

 

Schachermayer are o gama larga de corpuri de iluminat pentru intreaga locuinta. O selectie am adunat-o in brosura „Designul luminii”, pe care va invitam sa o rasfoiti. Apasand pe codul de produs, ajungeti direct in webshop.

CATALOG WEB: Design si tehnica luminii

( )