Toate Aplicatii

Cum aplicam corect adezivul

Sursa: istock

#APLICATII | Compartimentului de specialitate pentru produse tehnico-chimice din Austria i se pune des intrebarea: cum lipesc corect cu adezivii, de exemplu o suprafata mare? In linii serpuite, doar linii drepte sau puncte? Avem pentru dumneavoastra raspunsurile pentru adezivi cu un component, in cartus (hibrid, acril sau PU).

Sfaturi pentru o lipire corecta din partea Schachermayer

  1. Corect - linii drepte cu distanta. Primul sfat al compartimentului din Linz este pentru lipirea suprafetelor mari ale oglinzilor, si anume prin linii drepte cu distanta (imaginea 1). Specialistul Ralph Ranzinger  explica  de ce: „Aceasta metoda permite circulatia umiditatii aerului si astfel, produsele care se intaresc cu ajutorul umiditatii aerului devin solide uniform in 24 de ore. Aceasta este metoda corecta pentru lipirea de oglinzi, fatade sau suprafete mari.“
  2. Fals - Forma serpuita. Nu exista nicio recomandare din partea compartimentului de produse tehnico-chimice pentru lipirea sub forma serpuita, utilizata frecvent (imaginea 2), pentru ca „aici intarirea are loc neuniform. Umiditatea se poate strange in buzunarele create, ceea ce poate duce pe termen lung la ineficacitatea adezivului“, spune Ranzinger.
  3. Fals - pe suprafata mare. La fel de putin eficienta este si varianta „mai mult e mai mult“, cu lipire pe toata suprafata (imaginea 3). Datorita suprafetei si grosimii adezivului aplicat, umiditatea aerului nu poate ajunge la cea mai mare parte a adezivului, ceea ce inseamna ca adezivul nu se poate intari in interior. Recomandarea expertului: intindeti adezivul cu o mistrie cu dinti. 
  4. Fals - perimetral si puncte.La lipirea placilor izolatoare cu spuma PU se foloseste de obicei aplicarea perimetrala si cu puncte (imaginea 4). Ranzinger: „Marginea cu adeziv se intareste datorita umiditatii aerului care patrunde aici cel mai bine si creaza o bariera, ceea ce inseamna ca punctele de adeziv din interior nu se mai pot intari.“ 

Consultantii nostri tehnici va stau la indemana pentru intrebari in legatura cu produsele tehnico-chimice pe care le comercializam.

( )